Mark

SKELLEFTEÅ KRAFT, HUS B

OMBYGGNATION ENTRÉ 
Bakgrunden till projektet var främst att göra Skellefteå Krafts entré mer tillgänglig för alla och samtidigt skapa ett mer nutida utseende. Trappen fick ta ett kliv tillbaka och lämna yta åt rampen. Alla ska kunna komma från samma håll, vare sig du sitter i rullstol eller går upp. Ytan ska kännas mer i tiden och vara lekfull, lockande och öppen.

Den mörkgrå/svarta stenen som ligger, förutom i mönstersättningen, både i trappor och ramper heter “Lappland Black” från Sangis, Norrbotten. Tittar du riktigt noga kan du se kopparstänket i stenen som ger den det där extra lystret. Koppar som är en viktig detalj i denna byggnad, både sedan gammalt och nytt, återfås inte bara i plattorna utan även i sittplatser och belysning.Stenen är lagd i ett repetativt mönster i mindre sten mot vägen och större sten mot entren. Allt för att skapa mer rörelse och liv utan att göra uttrycket svårläst och rörigt. I mitten längst ner finns sittplats för väntan på färdtjänst, en stund i solen eller för lunchen.
Planteringarna är föränderliga och kan ändras efter tid, säsong eller högtid. Lönnen är en viktig del för platsen och vikten att den fanns kvar och mådde gott var väsentligt. Nu har den en alldeles egen rumslighet i en cirkel av ljusgrått grus med sittplats platsgjuten i svartfärgad betong.

Skellefteå Kraft, Hus B

Påbyggnation två våningar, fasadutformning & konnektion till befintlig byggnad. 
2019 / Collage Arkitekter
Två våningar sprillans nya kontorslokaler i limträstomme, med tonat fasadglas och ett fasadraster i guldfärgad aluminium.
Den nya fasaden möter upp den gamla med ödmjukhet och en smula nytänk. 
Mark